De slimme ontwerpprincipes omvatten details die de energie-efficiëntie maximaliseren, zoals passieve zonne-energie en oriëntatie op de zon, natuurlijke ventilatie flow en zeer hoge isolatiewaarde. De benaderingen verlagen de stookkosten en dragen bij aan de betaalbaarheid. Het huisje wordt verwarmd door vloerverwarming of de openhaard die wordt gestookt met lokaal hout. De woning heeft een royale glazen pui onder de ‘dakgoot luifel’ op het zuiden waarbij zonlicht al wordt gefilterd door het bos. Via de hoge kleine ramen op het noorden is natuurlijke ventilatie mogelijk. En waar huisjes in het bos vaak donker zijn, komt er nu ook hoog noordenlicht binnen wat de woning aangenaam licht maakt in de verblijfsruimtes die uitkijken op het groen.
De circulaire bouwmethode bracht hergebruik van materiaal en een duurzame constructiemethode. Hierdoor konden kosten worden bespaard en tegelijkertijd de impact op het milieu worden verminderd. Zo is de betonvloer van het oorspronkelijke huisje behouden en geïsoleerd. Hout scoort erg goed als biobased bouwmateriaal omdat het hernieuwbaar is en co2 opneemt. De goed geïsoleerde houtskeletbouw constructie die op de betonnen fundering staat heeft ook houten kozijnen. De materialen van de gebouwonderdelen zijn zo gekozen dat ze een duurzaam lange levensduur kunnen hebben. De context van witte huisjes in het park schrijft reglementair een witte gevel voor in plaats van hout.
Door de slimme ontwerpprincipes en circulaire bouwmethode staat er een resultaat naar alle tevredenheid van de opdrachtgever dat naadloos past binnen zijn context. In korte tijd is dankzij de betrokkenheid van de opdrachtgever een betaalbaar modern vakantiehuisje gerealiseerd.